Bunun için bir kaç detayın ne ifade ettiğini bilmek yararlı olacaktır.
Californiya , Güney Afrika ,İspanya ,Güney italya ya da Güney Fransa gibi sıcak iklimlerden gelen şaraplar olgun , yüksek meyveli , orta asitli ve yüksek alkollüdür.
Kuzey, Fransa , Almanya gibi soğuk iklim ülkeleri daha hafif gövdeli , fresh meyve aromalı , canlı asiditeli ve daha az alkol gücünde şaraplar üretirler. Genel olarak değerlendirecek olursak Amerika , Avutralya ve Güney Afrika gibi yeni dünya ülkeleri şaraplarını kadehi burnunuza götürürken hissedeceğiniz derecede belirgin meyve aromalı yaparlar. Eski Dünya nın şarapları istisnalar dışında daha ölçülüdür.
Yemeğin yanına şarap seçerken kullanılacak olan altın kural şudur: yemek ne kadar güçlüyse yanına daha sıcak şarap bölgelerinden şaraplar seçilmelidir. Yavaş pişirilmiş ya da kavrulmuş etler yanında güney Avrupa dan şaraplar isterken ; buharda pişmiş balıklar daha soğuk olan Almanyadan canlı ve taze bir şaraba ihtiyaç duyar.
Bütün bu kurallar ucuz şarap alırken baya kafa karıştıracaktır. O nedenle öncelik, şarabın harikalar yaratacağını beklemeden , lezzetli ve temiz şarap seçmek olmalıdır. Çoğu iyi şarap firmasının tutarlı ve yıldan yıla çok fazla değişmeyen şaraplarını bulabilirsiniz. Güvenilir olarak belirlediğiniz bir markanın başka çeşit ürünlerini denediğinizde aynı güveni size verecektir.
Eğer daha özel, kişisel şarapları seven ve tercih eden biriyseniz sizin zevkinize göre seçim yapan bir uzmandan fikir alabilirsiniz.
Alacağınız şaraba karar verdikten sonra şarabın fiziksel muayenesi çok önemlidir. Şişenin dışına şarap çıkmadığından ve şişenin içine oksijen girmediğinden emin olmak gerekir. Bunun için mantarın şişenin ucu ile hemen hemen aynı hizada olması ve şişenin kapsülünün şişenin ucu etrafında dönüyor olması gerekir.
Mantarın geçirgenliği unutulmadan şarap alırken temiz şişe nin tercih edilmesi gereklidir. Doğru şartlarda saklanıldığından emin olmak için direk güneş ışığ görmeyen şişeleri tercih etmek güvenli olacaktır.
