Güzel şarap her şeyden önce "Hatasız Şarap" demektir. .Bunun anlamı şarapta mantar kusuru olan buşone ya da hava ile temastan kaynaklanan oksidasyon gibi kimyasal reaksiyonların oluşmaması veya lahana , çürümüş yumurta , sardunya yaprağı , aseton gibi istemeyen kokuların barınmamasıdır. Sonrası ise tamamen şarabın dengesi ile ilgilidir. Eğer hafif gövdeli bir şarabın alkol oranı aşırı derecede yüksekse , bu tüm şarabın önüne geçecektir. Ya da yıllandırılmış şaraplardaki odun tadı gibi baskın bir aromanın hakimiyeti şarabın tadını nasıl olumsuz etkiliyorsa ;kaba tanen ve keskin asitte şarabın olgunlaşmamış üzümden yapıldığına işaret eder ve tadı oldukça olumsuz etkiler.
Şarabı yudumladıktan sonra damakta kalan tadın zamanlama olarak uzunluğu da şarabın kalitesi için çok önemli bir göstergedir.
Damakta maksimum 15 saniyeye kadar tutunan şarap sofra şarabı olarak adlandırılabilirken, 15-45 sn arasında tutunan şaraplar orta uzunlukta olup 5 veya 8 seneden önce içilmesi gereken şaraplardır. damakta 45 saniyenin üstünde tutunan şaraplar kaliteli şaraplardır ve bu süre şarabın yıllandırma kapasitesinin olduğuna işaret eder.
Bu durum yan yana tadılan standart bir Burgundy ve Grand Cru ile örneklenebilir. Tadılan Grand Cru damağı kalıcı bir lezzetle dolduracaktır. Lezzet ve aromanın yoğunluğu da kaliteye işaret eder. Yüksek verimli bağların üzümlerinden elde edillen çoğu düz şarap daha az belirgin aromalara sahipken , aroma açısıdan daha kosantre şaraplar verimi bilerek düşürülmüş bağların meyvelerinden yapılır .Aromatik çeşitlilik kalitenin başka bir belirtisidir. Burgundy e geri dönecek olursak ; bir Gand Cru de iç içe geçmiş , yoğun bir çok aroma çok yönlü bi şarap oluştururken , yine Burgundy de üretilmiş bir sofra şarabı burunda ve damakta daha az kompleks ve tek yönlü olacaktır.
Şarabın kapasitesi ve kalitesi şarabın yapıldığı üzümün ve bölgenin özellikleri ile degerlendirilir.Örneğin Fransa Loire dan gelen bir Sauvignon Blanc Yeni Zelanda Malborough tan gelen örnekten farklı olacaktır. Bunun yanı sıra dünyanın iki ayrı ucundan gelen seri üretilmiş, basit ve düşük kaliteli iki Merlot nun aynı tekdüze tada sahip olması kaçınılmazdır hatta ikisini birbirinden ayırmak da o derece zordur.
Tüm anlatılanların üstüne tek bir son cümle ile şöyle bağlayabiliriz ;Şarabın kalitesi : içicisinin kendine özgün tadım hafızasına ve içtiği şarabı ne kadar "iyi şarap " olarak gördüğüne bağlıdır.
