Alkol almak mı , içkiyi keyifle yudumlamak mı..
İkisinin arasındaki o nüansta ne şahaneler saklı. El dokuması halı ile fabrika imalati halı arasindaki fark gibi… Birinde her ilmikteki renk uyumunda duygulari , yanlış dokunan ilmiğin hatalarında sevinci üzüntüyü bulurken diğerinin hatasızlığının düzlüğüne takiliriz.Sarap sevgisini buyuten , olgunlastıran, detaylara ve nadir olana bağlayan da hali dokumaya benzer detaylar ile ne kadar bilgiye ve tadim deneyimine sahip oldugumuz ile orantili degisiyor. Bilginin ustune deneyimi eklemek olmazsa olmaz ilk sarti bu denizde yuzmenin.
Antremanlara baslamadan once elimizdeki malzemeyi tum boyutuyla ele almak lazım. Ne kadar şarap bilginiz olursa olsun freeshoplardaki ya da marketlerdeki şarap raflarının önünde saatleriniz geçirmişsinizdir. Uzun zaman harcayıp kararınızı verip aldığımız şarabı, eve kadar kırılmadan tasidiktan sonra , doğru şartlarda servis edene kadar harcadigimiz tum emege deger bir urunle karsilasmak isteriz. Bir kac detayda sakli kurallarin bir ksoyle:
Sarap sirkulasyonunun fazla oldugunu tahmin ettiginiz , ortam isisinin cok fazla degismedigini bildiginiz marketleri tercih etmenizde fayda var.Ortam isisinin cok fazla degismesi ve ydaa yuksek olmasi sarabin mantarnn bozulup sarabi bozmasi icin uygun ortam yaratir.
Kendinizi sarap rafinda bulmadan once aklinizda ya daha once tadip begendiginiz bir uzum cinsi yada denemek istediginiz merak ettiginiz baska bir uzum cinsi olmalidir. Ne alacaginiz konusunda hic bir fikriniz yoksa kirmizi secenegi icin “Merlot” , beyaz secenegi icinse “Chardonnay” riski en aza indirecek secimlerdir. Sarap ogrenmeye karar verdiyseniz ilk zamanlarda teorik olarak bilgi sahibi oldugunuz uzumlerin monosepaj ( tek uzum sarabi) olarak tadimini yapmakta fayda var. Bu sayede uzum cinsleri arasindaki tad ayrimini daha net yapmaya baslarsiniz.
Sarabin bozuk olup olmadigini ele veren bir kac ipucuda kapsulunde ve mantarin durumundadir. Kapsul sisenin etrafinda donuyor olmalidir. Mantarda sisenin ucu ile ayni seviyede olmalidir . Ne içeri kaçmış ne de disari cikmis olmamalidir. Bu sayede sarabin disari cikip sisenin icine oksijen girmedigini ve sşarabı bozmadigini varsaymamizi saglamis oluruz.
Bu bir kac nokta , aldiginiz sarabin icilebilir sekilde eve getirmenin puf noktalarini iceriyor. Sisenin mantari acilinca, ucsuz bucaksiz bir denizde yuzmenin heyecani o zaman basliyor. “Hayat kotu sarap icmek icin cok kisa” derler . Bilginizin keyiflendirdigi guzel saraplar icmek ise hayatin bize verdigi lutuflardan biridir.