21 Eylül 2012 Cuma

Başlıyoruz

Hani sesimizin kaydını dinlerken veya videoya cekilmis halimizi izlerken yaşanan o ” kendine gıcık olma hali” vardir ya ,işte ilk şarap yazımı arka arkaya bi kaç kez okumak zorunda kalınca aynı hisler vuku buldu bende.
Dağ tepe demeden dolaşan , televizyonda bandıra bandıra yemeklerin ve şarapların tadına bakan , gurme abilerimin kurduğuna benzer ağdalı cümleler çıkıvermiş kalemimden.Yine de kalabalık bi supermarketin rafından şarap seçerken dikkat etmeniz gerekenler konusunda  verdiğim onca yararlı bilgi boşa gitmemiş,amacına ulaşmıştır umarım.
Kendim ve ” şarabı en iyi ben bilirim” diyen  her Türk evladı ile  dalga geçerken ne çok eğleniyoruz verdiğim şarap dersleri sırasında. Hatalarımızdan ders çıkarmaya çalışıyoruz aslında.Tevekkeli 2 saat sürer diye başlayıp 5. Saatte kısılan sesim yüzünden noktalanan derslerde gülme krizlerine girmemizin bi nedeni var:)
Anneannesinin yaptığı sirkeden hallice şaraplar ve yılbaşlarında patlatılan şampanyalar dışında üzümden fermente sıvı görmeyerek büyümüş bir çocuk olarak şarabı,bu uçsuz bucaksız konular yığının içinde öğrenmeye çalışıyorum . Konu teoride de pratikte de zaten zevkli ,bilgileri de bir tür disiplinli oyunla edinmenin ne zararı olabilir?Nasıl keyif alarak ögrendiysem ,hangi detaylar bende şaşkınlık yarattıysa , öğrencilerin bitmez tükenmez ama birbirine çok benzeyen sorularına verdiğim kısa ve öz cevaplar nasıl akılda kalıyorsa  ,çoğumuzun içki masalarını “haram ” şaraptansa , rakının cilaladığını unutmadan , bu işe ciddi ciddi gönül vermiş kimsenin bahçesine girmeden sadece işin “a,b,c” sinden bahsederek devam edeceğiz.
Sevgili okur , konu harbiden çok zevkli, bu işi yaparak ekmeğini kazanan herkese saygım sonsuz. Bir nevi “hobilerinden para kazananlar” gibi şanslı olduklarını düşünüyorum. Masada duran o şişenin içinde yıllara saklanmış emek ,stres, endişe, umut, bekleyiş , mükemmelliyetçilik var. Üstüne üstelik havaya , toprağa, ruh haline , kullanılan ekipmanın ve ekibin kalitesi dahil olmak üzere bir sürü değişkene bağlı çok bilinmeyenli zor bir denklemi çözebilen azınlık bir grup onlar.
Sonraki yazılarda teknik bir kaç detaya , üzüm cinslerine , şarap bölgelerine, makul fiyatlarla alınabilecek güzel şaraplara , bu işe gönül vermiş kişilerle yapılmış röportajlara, dünyanın en iyi uzmanlarının Türk şarapları ile  ilgili düşüncelerine, “şarap&yemek uyumu nedir ne değildir”e , değinecegim.
Bu ve bundan sonraki tüm yazıların en büyük amacı: şarap ile ilgili temel bilgileri anlatmak olacak.Konular basit ve açık bir dille anlatılacak.O yüzden bir sonraki yazıya  ”Şarap nedir?” diye başlayacagız. “iyi bi şarabın tadı nasıl olmalıdır?” gibi net soru cümlelerinin cevapları ile devam edeceğiz.
Sitenin editörlerine kendimi beğendirmek için yazdığım deneme yazım ilk yazım olunca tanışmak bugüne kaldı.. İzmir de geçen çocukluk ve gençlik yıllarından sonra şarap yapma aşkı ile ODTÜ Gıda Mühendisliğne girdim, okul sırasında ve mezuniyetten sonra bu konuda yapılabilecek en iyi etkinliklere katılıp, çalışılabilecek en özel işler ve organizasyonlarda 3 sene gecirdikten sonra özel şaraphanelerde yaptığım stajlar , Londra da ve Türkiye’de aldığım şarap kursları ve özel bir akademi de verdiğim dersler ile şarap bilgime bilgi , deneyimime deneyim katmaya devam ediyorum. Bir restoran zincirinin gıda mühendisi ve restoran koordinatörü olarak çalışırken şarap dersleri vermeye devam ediyorum.