12 Eylül 2014 Cuma

ŞARAP NASIL SAKLANIR?

Şarap uygun şekilde saklanamadığında hızla bozulan organik bir üründür. Bordeaux, Burgundy veya Piedmont gibi bölgelerin en iyi mahsulleri olan yüksek kalite şaraplar şişede yavaşça olgunlaşırlar: Tanenleri yuvarlanır, asiditeleri tatlarla birleşir, daha dengeli hale gelir ve ilgi çekici yeni aromalar gelişir. Bu, şaraplar kötü bir şekilde saklandığında tüm bu olumlu değişimler gerçekleşemez.
Saklama için en önemli faktör ortam sıcaklığıdır. Olgunlaşma esnasında şarabın geçirdiği değişimler esasında kimyasaldır. Tüm kimyasal reaksiyonlar artan sıcaklıkla birlikte hızlandığından, yaklaşık 10-13oC (50-55oF)’lik sabit bir sıcaklık yıllanma için idealdir. Saklama yeri ne kadar serinse, olgunlaşma prosesi de o kadar yavaş ve iyi olur. Şarap sıcakla genleşip ve soğukla büzüldüğünden büyük sıcaklık değişimlerinden kaçınılmalıdır. Bu kısmi bir vakum yaratabilir; mantardan içeriye daha çok oksijen girer ve yıllanmayı bozar. Doğrudan güneş ışığından, özellikle UV ışımasından, şarabın bozulmasına yol açtığı için kaçınılmalıdır. Mantarların kurumasını engellemek için nem yaklaşık %75 oranında olmalı ve şişeler mantarları nemli tutmak için yan yatırılarak saklanmalıdır.

Şarabın daima  karanlık, serin mahzenlerde saklanması tesadüf değildir. Modern apartmanlarda nadiren mahzenlere rastlanır ancak özel şarap dolapları, pahalı olsalar da mahzen dışı ortamlar için en güvenli çözümü sunarlar. Mahzen veya şarap dolabının yokluğunda, şarabı merdiven altında ışıktan uzak şekilde, mutfak evyesinin altını kokuya neden olacak maddelerden ( deterjan , soğan vs) tamamen arındırarak veya bir gardırobun dibinde sıcaklıkların daha serin ve sabit olduğu yerde kendi kutusu içerisinde saklamak en iyisidir.